Rock Werchter zet kordate stappen richting een duurzamer festival. De uitdagingen zijn groot. De wil, de goesting en de vastberadendheid om de ecologische impact van het festival te verkleinen nog groter. Al jarenlang investeert de festivalorganisatie in het verduurzamen van haar activiteiten. Rock Werchter kiest voor actie en stelt duidelijke doelen. Onlangs sloot Rock Werchter zich aan bij Green Deal Circular Festivals. Dit voorjaar begon het ook aan een traject om het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen te ontvangen. Er zijn zowel kleine acties als grotere initiatieven om de doelen te bereiken. Vooral is er ambitie. Een duurzaam georganiseerd festival is geen trend, het is een realiteit.
Tienduizenden festivalgangers en duizenden medewerkers verplaatsen zich naar Werchter. Het aanbod om met minimale impact naar het Festivalpark te reizen is groot én laagdrempelig. Rock Werchter zet in op comfortabele, zorgeloze en snelle alternatieven voor de auto om de CO2 uitstoot te verminderen.
Sinds 2006 biedt het festival de festivalgangers een all-in ticket aan. Rock Werchter tickethouders reizen gratis met de reguliere treinen naar/van Leuven of Aarschot. Pendelbussen zorgen voor vlot en snel heen en weer tussen station en festival. Buiten het reguliere aanbod worden na elke festivaldag aan een schappelijk prijs ook speciale nachttreinen ingezet naar onder andere Antwerpen, Brussel en Gent.
Fans en medewerkers uit de regio kiezen steeds vaker voor de fiets. Gratis en beveiligde fietsenparkings staan ter beschikking in de buurt van het Festivalpark. Wie van wat verder komt, kan gebruik maken van gratis park+bike parkings op maximaal 15 minuten fietsen naar één van de fietsenstallingen nabij het festival.
De auto wordt niet gebannen, echter ook niet gepromoot. Wie wil parkeren op één van de festivalparkings dient op voorhand een parkingticket te kopen. Carpoolen wordt sterk aangeraden.
Minder afval produceren, meer afval inzamelen, een circulair verhaal realiseren. Het is een werk van samen. Leveranciers, sponsors, vrijwilligers, artiesten en crew. Iedereen doet mee. Eten aan de standen serveren we op bordjes van karton, plastic rietjes zijn al jaren gebannen. In onze Apero’s, de hospitality ruimtes en backstage serveren we dranken in glas. In het Festivalpark en op The Hive worden bieren, cocktails, koffie etc in herbruikbare bekers aangeboden. Frisdranken en waters worden in een rPET flesje of blik verkocht. De lege herbruikbare bekers worden ingezameld in de return/recyclage-standen, de borg (= 0,3 coin) wordt daar op cashless bandje teruggezet. Festivalgangers die 15 rPET flesjes of blikjes inzamelen en naar de return/recycle stand brengen, worden beloond met een free drinkcoin.
In het Festivalpark en op The Hive wordt afval selectief ingezameld. De signalisatie is helder. Per afvalstroom zijn er specifieke vuilbakken. Eco-teams staan de festivalgangers bij. In het containerpark van het festival wordt nagesorteerd. Afval wordt grondstof. Enkele concrete voorbeelden: Bâches en banners worden creatief hergebruikt. Een gespecialiseerde firma verwerkt ze tot shopping- en weekendtassen,verkrijgbaar in onze shop. rPET wordt tot nieuwe rPET verwerkt. Het ingezamelde hout komt in een upcycling project terecht.
Bijzondere aandacht is er voor de campings. Daar blijft te veel afval achter. Dat kan beter, dat kan anders. Ook hier willen we tekenen voor een circulair verhaal. Samen met de kampeerders gaan we voor propere campings. Communicatie en motivatie zijn de sleutel tot succes, ‘Join Us on the Road to Zero Waste’ het motto van een brede campagne. Wie op The Hive of The Hive Resort verblijft ontvangt bij de check-in een recycle kit met daarin een zak voor restafval en een PMD-zak alsook uitleg omtrent sorteren. Enthousiaste opruimers worden beloond. Een volle vuilzak in een recycle/returnpoint inleveren, brengt een zero waste coin op. Daarmee kunnen rewards (free coins, sustainable gadgets) gewinkeld worden in de ‘recycle shop’ in Central Park van The Hive. We roepen kampeerders ook op om zo weinig mogelijk spullen mee te brengen en vooral tenten en ander materiaal na afloop weer mee naar huis te nemen. Eventuele voedseloverschotten kunnen ze op The Hive schenken aan de Voedselbank.
Met de aanleg van het landschapspark kreeg het Festivalpark een hoogspanningscabine. De backstage draait vanaf de eerste dag van de opbouw op groene stroom van lokale energieopwekkers. We zetten maximaal groene netstroom in. Dieselgeneratoren zijn niet verdwenen. Er zijn er wel minder dan ooit. De dieselgeneratoren worden slimmer gebruikt en waar mogelijk gaan we voor hybride oplossingen.
De bestaande samenwerking met energieplatform Bolt wordt verder opgeschaald. Een tijdelijke windturbine aan North West Walls steelt de show. Het is de allereerste windmolen op een Belgisch festival, bij uitbreiding op het Europese vasteland. De turbine is 20 meter hoog, met een diameter van 10 meter. Hij levert gemiddeld 110KWh stroom per dag. Aan de ingang van het Festivalpark zal een grote mobiele zonne-installatie van 170m2 zonne-energie voorzien. De North West Walls site en de Aperolstand nabij de hoofdingang draaien volledig op lokaal opgewekte groene stroom. De ter plaatste vergaarde energie wordt op batterijen gestockeerd om pieken in verbruik op te vangen. Zo kan Rock Werchter optimaal gebruik maken van groene stroom. Ook het organisch afval afkomstig van onder andere Central Park, De Smaakfabriek en backstagekeukens levert een bijdrage aan dit verhaal. Bij Ecowerf in Leuven wordt het afval verwerkt in een biovergister en omgezet in groene stroom.
Artiesten stellen we lokale alternatieven voor bij speciale wensen op hun hospitality rider. Cateringpartner Bevers & Bevers werkt grotendeels met Belgische leveranciers. Crew en vrijwilligers krijgen bij voorkeur lokale producten geserveerd. Ook voor non-food aankopen, kiezen we maximaal voor leveranciers uit de buurt. Onze merchandise draagt het fair wear label. Lokaal en lekker primeren ook in onze Belgisch pop-up restaurant De Smaakfabriek. Met ingrediënten recht van de lokale boer en in samenwerking met Boerenbond, stelt curator Loïc Van Impe de beste gerechten samen.
Meer dan 10.000 vrijwilligers van meer dan 180 verenigingen werken tijdens de festivals mee. Aan de bars, in de ecoteams, op de parkings en campings. De verenigingen krijgen daarvoor een mooie vergoeding. Gelden die geïnvesteerd worden in clublokalen van jeugdverenigingen, verfraaiingen van scholen, materiaal voor sportclubs en meer. Rock Werchter neemt zo een actieve maatschappelijke rol op.
Het festival zet ook in op diversiteit en inclusie. Samen met Inter worden grote inspanningen geleverd om de festivals toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. We sensibiliseren voor veilige en gezonde festivals via Feel Good, Rock Werchter, we zijn mede-initiatiefnemer van We Care A Lot. Rock Werchter is een plek waar iedereen zich veilig, welkom en comfortabel moeten kunnen voelen.
Wie op het eind van een festivaldag geen zin heeft om de herbruikbare beker terug te brengen naar een recycle/return point, kan de beker in een ‘gitterbox’ droppen. Met de opbrengst van de waarborg van de herbruikbare bekers die in de gitterbox belanden, steunen we 2 projecten van NGO Join for Water: Waterwijs Werchter en een project in de Andes.
We sensibiliseren onze crew, leveranciers, artiesten en festivalgangers. We rocken samen naar een duurzamer festival. Onze Werchter Rocks Green campagne wordt via mailings, sociale media, mobiele app en on site via schermen en infoborden gedeeld. Festivalgangers en crew krijgen concrete tips om mee te werken aan een groener Werchter.
We vinden het ook belangrijk terug te koppelen en info over onze verwezelijkingen te delen. Via deze link kan je het sustainability report van 2023 consulteren.
We werken verder. We leren. We onderzoeken. We hebben een concreet doel voor ogen: Rock Werchter moet en zal nog duurzamer zijn in de (nabije) toekomst.
Go Green, Rock Werchter!